RASHONDENPARADIJS

 

       
 

 

 
SHIZ-TZU
De Shiz-Tzu behoort tot groep 9, de Tibetaanse Honden en is oorspronkelijk afkomstig uit Tibet en ook gekend onder de naam Shih-Tzu, Shih-Tsu, Shiz-Tsu, Tibetaans Leeuwtje of Chrysanten Hond
 
HOOFD

Breed en rond.  Gemarkeerde stop.  Neusbrug ongeveer 2,5 cm lang.  Brede, vierkante, korte snuit.  Kop met verwarde, over de ogen vallende haardos.  Weelderige snor en baard.  De naar boven groeiende haren op de snuit doen aan een chrysant denken.

OGEN

Groot, rond, donker of lichter gekleurd, al naar gelang de kleur van de vacht.

OREN

Groot, met lange oorschelpen.  Afhangend gedragen.  Zo weelderig bedekt met haren dat het lijkt of ze een geheel vormen met de haren van de hals.

GEWICHT

4,5 tot 8 kg.

LICHAAM

Vrij lang, gedrongen.  Brede, diepe borst.  Rechte rug.  Stevige, goed aangezette lendenen.  Sterke achterhand.

KARAKTER - EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING

Hij is levendig, zeer actief, onafhankelijk, kalm, zachtaardig, vrolijk en heeft veel liefde en genegenheid nodig.  Het is de meest extraverte Aziatische hond.  Hij is niet bang voor vreemden en blaft om hun aanwezigheid aan te kondigen.  Hij moet consequent en met kalmte worden opgevoed.

LEDEMATEN

Kort, gespierd, stevige botten.  Ronde, stevige voeten.  Stevige zoolkussentjes.

STAART

Hoog aangezet, vrolijk gedragen op de rug. In vorm van een weelderige pluim.

VACHT

Lang, dicht, maar niet gekruld.  Een lichte golving is toegestaan.  Behoorlijk dikke ondervacht.

VERZORGING

Het is een echte stadshond, maar hij heeft wel veel beweging nodig.  Dagelijks een lange wandeling is noodzakelijk.  Hij is niet graag alleen.  Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk.  Sterk aanbevolen wordt om de haren op de kop bijeen te binden.  Maandelijks wassen is voldoende.  hij kan niet tegen de hitte.  De conditie van de ogen moet regelmatig worden gecontroleerd.

KLEUR

Alle kleuren zijn toegestaan, de witte bles op het voorhoofd en het wit op de punt van de staart worden zeer gewaardeerd bij de meerkleurigen.

SCHOFTHOOGTE

Maximaal 26 cm.

GEBRUIK

Gezelschapshond.  Waakhond.