RASHONDENPARADIJS

 

       
 

 

 
POEDEL
De Poedel behoort tot groep 9, de poedels en is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en ook gekend onder de naam Caniche
 
HOOFD

Gedistingeerd, rechtlijnig, in goede verhouding met het lichaam.  Licht gewelfde schedel.  Uitgesproken achterhoofd.  Weinig gemarkeerde stop.  rechte neusbrug.  Vrij strakke lippen.  Kleur van de neusspiegel in overeenstemming met de kleur van de vacht.

OGEN

Amandelvormig, iets schuin geplaatst.  Zwart, zeer donkerbruin tot donker amberkleurig naar gelang de kleur van de vacht.

OREN

Vrij lang, langs de wangen afhangend.  De punt reikt tot de mondhoeken.  Bedekt met golvende en zeer lange haren.

GEWICHT

Grote: ongeveer 22 kg.

Middenslag: ongeveer 12 kg.

Dwerg: ongeveer 7 kg.

Toy: minder dan 7 kg.

 LICHAAM

Het lichaam is langer dan de schofthoogte.  Stevige, licht gebogen hals.  Geen keelhuid.  Diepe borst.  Korte, niet gewelfde of holle rug.  Stevige en gespierde lendenen.  Rond, maar niet afhangend kruis.  Opgetrokken buiklijn.

KARAKTER - EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING

Hij is actief, sportief, vrolijk, opgewekt en extravert.  Een echte levensgenieter.  Erg alert, intelligent en trouw, maar wel overheersend.  Vanwege zijn grote aanpassingsvermogen en zijn sociale en goede karakter is het een zeer geliefde gezelschapshond.  Hij heeft zijn eigenschappen als jachthond behouden.  Hij kan namelijk zeer goed zwemmen en heeft een zeer fijne reukzin.  Als hij niet consequent wordt opgevoed, kan hij wel eens moeilijk worden.

LEDEMATEN

Gespierde, stevige botten.  Kleine, korte ovale voeten.  Gewelfde tenen.  Diverse kleuren nagels afhankelijk van de vachtkleur.

STAART

Hoog aangezet.  In actie schuin opgeheven.

VACHT

- Gekruld (Krulpoedel):  Weelderig, fijn van structuur, wollig, goed gekruld.  Dicht, dik, van dezelfde lengte, met gelijke krullen.

- Draadharig (Koordenpoedel): Weelderig, fijn van structuur, wollig, dicht, met duidelijke draden van een zelfde lengte.  Minstens 20 cm lang. (Deze variant komt bijna niet meer voor).

VERZORGING

Hij voelt zich zowel op het platteland als in de stad thuis.  Hij heeft een hekel aan alleen zijn.  De Poedel dient dagelijks geborsteld en gekamd te worden.  Het is een zeer zindelijke en verzorgende hond.  Een of twee maal per maand wassen is aan te bevelen.  De conditie van de oren en de ogen moeten regelmatig gecontroleerd worden.  Elke twee maanden laten trimmen is aan te raden.  Er worden verschillende toiletten toegepast zoals 'leeuwentoilet', 'modern toilet' en het 'Engels toilet'.

De Poedel verhaart niet.

KLEUR

Zwart, wit, bruin grijs en abrikoos.  Bruin, grijs en abrikoos moeten effen zijn.

SCHOFTHOOGTE

Grote of Standaard of "Koningspoedel" : 45 tot 60 cm.

Middenslag: 35 tot 45 cm.

Dwerg: 28 tot 35 cm.

Toy: kleiner dan 28 cm.

GEBRUIK

Gezelschapshond.