RASHONDENPARADIJS

 

       
 

 

 
LABRADOR
De Labrador Retriever behoort tot groep 8, de Retrievers en is oorspronkelijk afkomstig uit Groot-BrittanniŽ en ook gekend onder de naam Sint John's Dog
 
HOOFD

Breed en rond.  Brede schedel.  Goede gemarkeerde stop.  Sterke kaken.  Brede neusspiegel.

OGEN

Middelgroot, kastanje- of hazelnootbruin.

OREN

Aanzet nogal naar achteren, niet groot noch zwaar, tegen het hoofd aan vallend.

GEWICHT

25 tot 30 kg.

LICHAAM

Krachtig.  Ronde lichaamsvormen.  Krachtige, droge hals. Brede, diepe borst met goed gewelfde ribben.  Lendenen kort, breed en sterk.

KARAKTER - EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING

Deze koning van de Retrievers is erg actief, beweeglijk, zeker, vasthoudend en heeft een uitzonderlijk goed reukvermogen (de "Pointer onder de Retrievers").  Hij is een zeer goede zwemmer.  Hij apporteert alle soorten wild, zowel uit het water als van het land.  Hij heeft een zeer goed visueel geheugen en kan daarom goed onthouden waar vogels tijdens de jacht zijn neergevallen.  Het is een vasthoudende speurder en hij is goed in het volgen van het bloedspoor van gewond groot wild.  Hij is zeer evenwichtig en niet agressief en daarom zeer geliefd als gezelschap.  Zijn opvoeding dient kalm en consequent te zijn.

LEDEMATEN

Gespierd, sterke botten.  Ronde, compacte voeten.

STAART

Zeer dik bij de aanzet, naar de punt geleidelijk dunner wordend.  Middellang, zonder bevedering maar compleet bedekt met kort, dik haar, waardoor men ook wel spreekt van een "otterstaart".  Mag vrolijk worden gedragen, maar niet over de rug worden gebogen.

VACHT

Kort en dicht, zonder golving of bevedering.  De ondervacht is zeer weersbestendig.

VERZORGING

Hij is niet graag alleen.  Hij heeft veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen.  Twee tot drie keer per week borstelen is voldoende behalve in de ruiperiode dan is dagelijks stevig borstelen aan te bevelen.

KLEUR

Volledig zwart, geel of kastanjebruin (lever/chocoladekleur).  Het geel gaat van licht roomkleurig tot rossig (vos).  Een kleine witte vlek op de borst is toegestaan.

SCHOFTHOOGTE

Reuen: 56 tot 57 cm.

Teven: 54 tot 56 cm.

GEBRUIK

Jachthond.  Blindengeleidehond. Drugshond.  Gezelschapshond.