RASHONDENPARADIJS

 

       
 

 

 
KING CHARLES SPANIňL
De King Charles SpaniŽl behoort tot groep 9, de Engelse SpaniŽls en is oorspronkelijk afkomstig uit Groot-BrittanniŽ en ook gekend onder de naam English Toy Spaniel of King Charles
 
HOOFD

Rond.  Grote, goed gewelfde schedel.  Goed gemarkeerde stop.  Vierkante, brede snuit.  Zeer korte wipneus.  Brede onderkaak.  Lichte onderbijt.  Aaneengesloten lippen.

OGEN

Zeer groot, donker, wijd uit elkaar geplaatst.

OREN

Laag aangezet, plat tegen de wangen hangend.  Zeer lang en bevederd.

GEWICHT

3,6 tot 6,3 kg.

LICHAAM

Kort.  Middellange hals.  Brede, diepe borst.  Korte, rechte rug.  Stevige achterhand.

KARAKTER - EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING

Hij is aanhankelijk, toegewijd, gereserveerd, evenwichtig en heeft een gouden karakter.  Hij is vrolijk en speelt graag met kinderen.  Hij blaft weinig.  Hij heeft een uitzonderlijk goede neus.  Hij moet consequent en met kalmte worden opgevoed.

LEDEMATEN

Kort, gespierd.  Compacte, ronde kattenvoeten.  Stevige zoolkussentjes.

STAART

Wordt niet op de rug of boven de ruglijn gedragen.  Goed bevederd.

VACHT

Lang, zijdeachtig, recht, nooit gekruld.  Een lichte golving is toegestaan.  Weelderige bevedering op benen, voeten, oren en staart.

VERZORGING

Het is een echte huishond en hij heeft maar weinig beweging nodig.  dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk.  De conditie van de ogen en de oren moet regelmatig worden gecontroleerd.

KLEUR

- Black-and-tan:  donker, glanzend zwart met bruine en mahoniekleurige vlekken boven de ogen, op de snuit, de benen, de borst, de binnenkant van de oren en onder de staart.  Witte haren op de borst zijn niet toegestaan.

- Driekleurig: parelwitte ondergrond met goed verdeelde zwarte platen en helder bruine vlekken op de wangen, aan de binnenkant van de oren en onder de staart.  Kleine bruine vlekken boven de ogen.  Brede witte bles tussen de ogen en witte vlek op de kop.

- Blendheim: parelwitte ondergrond met goed verdeelde kastanjebruine vlekken.  Duidelijke, brede witte vlek, met in het midden van de schedel de "spot": duidelijke, kastanjebruine stip.

- Ruby:  eenkleurig, dieprood. Een witte vlek op de borst is een ernstige fout.

SCHOFTHOOGTE

26 tot 32 cm.

GEBRUIK

Gezelschapshond.