RASHONDENPARADIJS

 

       
 

 

 
FRANSE BULLDOG
De Franse Bulldog behoort tot groep 9, de kleine molossers en is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en ook gekend onder de naam Bouledogue Français of Franse Bull
 
HOOFD

Erg stevig, breed, vierkant met plooien en rimpels.  Brede, bijna platte schedel.  Zeer gewelfd voorhoofd.  Zeer geprononceerde stop.  Kort aangezicht, met stompe neus.  Neusbrug met concentrische plooien.  Brede neusspiegel met wipneus.  Dikke, zwarte lippen.  Brede, vierkante, krachtige kaken.  Gematigd vooruitstekende onderkaak (prognatie).

OGEN

Rond, tamelijk groot, iets uitpuilend, donker gekleurd.  Zwarte oogleden.

OREN

Rechtop, middellang, breed aan de basis en rond aan de punt  (zgn. "vleermuisoren").

GEWICHT

8 tot 14 kg.

LICHAAM

Gedrongen, zeer gespierd.  Bovenlijn komt geleidelijk omhoog tot ter hoogte van de lendenen.  Korte hals zonder keelhuid.  Cilindervormige borst.  "Tonvormige" ribben.  Brede rug.  Korte lendenen.  Hellende croupe.  Opgetrokken buiklijn.

KARAKTER - EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING

De Franse Bulldog is actief, moedig, koppig en heeft een gehard karakter.  Het is een goede waakhond.  Hij is erg aanhankelijk en gevoelig.  Een plezierig gezelschap die veel aandacht en genegenheid vraagt.  Hij is lief voor kinderen, maar vrij agressief tegenover zijn soortgenoten.  Hij moet vanaf het begin consequent en met overtuiging, maar ook met kalmte worden opgevoed.

LEDEMATEN

Dikke, korte voorbenen.  Iets langere achterbenen.  Ronde, iets naar buiten gedraaide kattenvoeten.

STAART

Van nature kort, dik aan de wortel, knobbelig of gebogen en spits toelopend naar de punt.

VACHT

Kortharig, dicht, glanzend en zacht.

VERZORGING

Het is een echte stadshond en past zich goed aan het leven in een appartement aan.  Tijdens het uitlaten mag hij niet aan de riem trekken, anders zou hij een verkeerd gangwerk kunnen ontwikkelen.  De Franse Bulldog verdraagt het slecht om van zijn baas gescheiden te worden.  Hij kan niet tegen de hitte, de warmte verergert de ademhalingsproblemen door zijn te korte neus.  In de ruiperiode is dagelijks borstelen noodzakelijk.  Elke twee maanden wassen is aan te bevelen.  De conditie van de ogen en de huidplooien in het gezicht moeten regelmatig gecontroleerd worden.

KLEUR

- Gestroomd: roodbruin (fawn) met zwarte dwarsstrepen.  Mengeling van zwarte en rode haren.  Enkele witte haren op de borstkas en de kop zijn toegestaan.

- Wit gestroomd, zgn. kwartelkleur: gestoomde vacht met opvallende spikkels.  Witte ondergrond met gestroomde vlekken.  De effen witte vacht valt onder de kwartelkleur.

SCHOFTHOOGTE

25 tot 35 cm.

GEBRUIK

Gezelschapshond.  Waakhond.