RASHONDENPARADIJS

 

       
 

 

 
ENGELSE COCKER
De Engelse Cocker spaniŽl behoort tot groep 8, de spaniŽls en is oorspronkelijk afkomstig uit Groot-BrittanniŽ en ook gekend onder de naam English Cocker Spaniel
 
HOOFD

Lang. Goed ontwikkelde, gewelfde schedel. Goed gemarkeerde stop. Vierkante snuit. Sterke kaken. Brede neusspiegel.

OGEN

Donkerbruin of hazelnootkleurig, in overeenstemming met de vacht.

OREN

Lang aangezet, lobvormig, dun. Mooie bevedering met lange, rechte en zijdeachtige haren.

GEWICHT

12 tot 14,5 kg.

LICHAAM

Gedrongen, een vierkante lichaamsbouw. Middellange, gespierde hals zonder keelhuid. Goed ontwikkelde borst. Goed gewelfde ribben. Korte en brede, goed gespierde lendenen.

KARAKTER - EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING

Hij is krachtig, erg actief, vasthoudend, levendig en een uitstekend jager op pelsdieren en gevogelte op moeilijk terrein. Hij is niet bang voor doornstruiken. Hij heeft een zeer verfijnd reukorgaan en kamt het terrein uit op 10 of 15 meter van de jager. Zijn speuren is gehaast. Na het voorstaan stoot hij het wild aan en jaagt hij blaffende het pelsdier of gevogelte op.  Hij is veel ingezet bij de konijnenjacht. Hij is een goede Retriever, maar het apporteren van een eend in diep water kan wel eens problemen opleveren. Hij is vrolijk, opgewekt, uitgelaten, vol energie en heeft een sterke persoonlijkheid. Hij is onafhankelijk, maar tegelijkertijd ook aanhankelijk en zachtaardig. Het is een charmante gezelschapshond.

LEDEMATEN

Kort, stevige botten. Ronde, stevige kattenvoeten. Dikke zoolkussentjes.

STAART

Laag aangezet, horizontaal en nooit opgeheven gedragen. Werd vaak gecoupeerd, indien toegelaten. Het voortdurend kwispelen van de staart vormt een kenmerk van deze hond in actie.

VACHT

Vlak, zijdeachtig, nooit 'draadachtig', stug of golvend, niet te vol en nooit gekruld. Bevedering op de benen en het lichaam.

VERZORGING

Hij kan in een appartement leven, maar dagelijkse lange wandelingen zijn onontbeerlijk. Twee keer per week borstelen en kammen is voldoende. Twee of drie keer per jaar laten trimmen. De oren moeten regelmatig gecontroleerd worden.

KLEUR

Verschillende kleuren. Bij de effen kleuren is wit alleen toegestaan op de borst.

SCHOFTHOOGTE

Reuen: 39 tot 41 cm.

Teven: 38 tot 39 cm.

GEBRUIK

Jachthond. Gezelschapshond.