RASHONDENPARADIJS

 

       
 

 

 
CAVALIER KING CHARLES
De Cavalier King Charles SpaniŽl behoort tot groep 9, de Engelse spaniŽls en is oorspronkelijk afkomstig uit Groot-BrittanniŽ en ook gekend onder de naam English Toy SpaniŽl of De Cavalier.
 
HOOFD

Rond.  Bijna platte schedel.  Weinig opvallende stop.  Kegelvormige snuit.  Sterke kaken.  Geen open mondhoeken. Goed ontwikkelde zwarte neusspiegel.

OGEN

Groot, rond, niet uitpuilend, donker.

OREN

Hoog aangezet, lang.  Weelderige bevedering.

GEWICHT

5 tot 9 kg.

LICHAAM

Langgerekt.  Middellange licht gewelfde hals.  Middelmatige borstomvang.  Goede gewelfde ribben.  Rechte rug.  Korte lendenen.

KARAKTER - EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING

Hij is robuust, levendig, sportief, energiek en pittig.  Deze minispaniŽl jaagde op het wild met zijn fijne neus en scherpe ogen.  Hij is erg vriendelijk, intelligent, gevoelig en zachtaardig, kortom een plezierig gezelschap.  Hij blaft niet veel.  Het is geen waakhond.  Hij moet consequent, maar ook met kalmte worden opgevoed.

LEDEMATEN

Kort, matig zware botten.  Compacte voeten.  Stevige zoolkussentjes.

STAART

Vrolijk gedragen, maar nooit te veel boven de ruglijn.

VACHT

Lang, zijdeachtig, zonder krullen.  Licht golvend.  Weelderige bevedering.

VERZORGING

Hij past zich goed aan het leven in de stad aan, maar heeft lange wandelingen nodig.  Hij is niet graag alleen en kan niet goed tegen kou of vocht.  Twee of drie keer per week borstelen en kammen is nodig.  Laten trimmen is niet nodig.  De conditie van de oren en ogen moet regelmatig gecontroleerd worden.

KLEUR

- Black-and-tan (King Charles): ravenzwart met tan vlekken boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en de benen en onder de staart.  Witte vlekken zijn niet toegestaan.

- Ruby: eenkleurig, dieprood.  Witte vlekken zijn niet toegestaan.  Dit is de meest zeldzame kleur.

- Blenheim: kastanjebruine vlekken over een parelwitte ondergrond.  De vlekken moeten gelijkmatig over de kop verdeeld zijn, waarbij er tussen de oren plaats moet zijn voor de karakteristieke "spot" (stip).

- Driekleurig: (Prince Charles): een goed verdeeld zwart en wit met tan vlekken boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, aan de binnenkant van de benen en onder de staart.

SCHOFTHOOGTE

25 tot 34 cm.

GEBRUIK

Gezelschapshond.